top of page
Søk
  • hannevestre9

Fredagsbladet uke 39 (2022)

St Mikaelsfeiring

Det store temaet på skolen denne uken har vært forberedelser til høstens store fest, Mikaeli. Historien er blitt fortalt igjen og igjen i de mange klasserom, og elevene våre har malt, tegnet, dramatisert, og kjent seg igjen i modige Ridder Georgs kamp. For dere som ikke kjenner historien, her er den:


En gang for lenge siden i en liten by langt borte, levde det en drage som forlangte å få en jomfru hver eneste dag. Hvis ikke truet den med å knuse hele byen, og jevne den med jorden. Dragen var stor og farlig. Til slutt var det bare en jomfru igjen i byen. Det var kongens eneste datter.


Fra sin himmeltrone så Vårherre ned på byen. Han likte ikke det han så. Når dragen forlangte å få selveste prinsessen, måtte han gripe inn. Han sendte derfor bud på den mest trofaste av alle sine engler, som bar navnet St. Mikael.Engelen fikk oppdraget med å finne en ridder som var villig til å kjempe mot den farlige dragen. St. Mikael fløy over alle fjell, hav og elver uten å finne den rette. I det han fløy over den dypeste av alle skoger, fikk han øye på et lys! Det var et nydelig slott, omgitt av de vakreste rosehaver. Midt blant rosene fikk han øye på en ridder med skinnende rustning.


Ridder Georg, som fredelig vannet sine roser, hørte en stemme som sa: Ridder Georg, du må straks ri til byen hvor dragen herjer og spiser op alle jomfruene. Nå er den i ferd med å ta selveste prinsessen. Du er den rette til å bekjempe dragen.


Ridder Georg salte straks hesten sin, og red i vill galopp til byen hvor dragen bodde. Prinsessen var i ferd med å bli ført ut til det ildsprutende vesenet. - Stans! Ropte ridder Georg. - Prinsessen skal bli på slottet. Jeg vil bekjempe dragen.- Om du forsøker å kjempe mot dragen kommer du aldri til å kunne utføre den oppgave du er adlet til, sa landsbyboerne. - Hva er jeg ridder for, om jeg ikke kan følge Guds ønske og hjelpe mennesker i nød? - svarte ridderen. Alle ble tause. Plutselig hørtes en stemme fra himmelen som befalte ridder Georg å ta på seg sannhetskappen. Og straks lå det en kappe på jorden rett foran ridder Georg.

Han tok kappen, la det over sine skuldre og kastet seg opp på hesten. Dragen var rasende. Den angrep ridder Georg og spydde gift og galle mot han. Ridder Georg tok sannhetskappen opp foran seg og da giften traff kappen ble den slynget tilbake. Dragen fikk giften midt i øynene og ble blendet. Så snart dragen fikk synet tilbake gikk den til kamp mot ridderen nok en gang. Nå var den aldeles rasende, og rev hele kappen av ridderen. Ridder Georg trakk sverdet og slo etter dragen, han traff midt på dragens pansrede skjold og sverdet hans ble splintret i tusen biter. Nå sto han alene og hjelpeløs.

Først hadde han mistet sannhetskappen og nå sverdet. Alle menneskene i byen hadde fulgt med kampen. Når de så at ridder Georg sto uten både kappe og sverd , stormet folk til for å hjelpe. Også deres sverd ble splintret i tusen.


-Hva gjør vi nå, ropte folket? -Vi må tilkalle St. Mikael, sa ridder Georg. Han er den eneste som kan hjelpe oss. Da St. Mikael hørte ropene deres fløy han helt opp til Vårherre som tok et stykke av en stjerne og gav det til engelen. St. Mikael lot stjernebiten røre ved sverdet til ridderen og straks ble det helt igjen. Det glitret så sterkt at også de andre sverdene ble hele. Med ridder Georg i spissen gikk alle mennene fra byen på ny til kamp mot dragen. Da ble den blendet av glansen fra sverdene. Endelig traff ridder Georg, ildspruten stoppet og dragen smuldret opp til støv.

I gledesrus gikk de alle tilbake til byen. Kongen kom dem i møte og sa: Med Guds hjelp har du frelst oss fra dragen. Og siden den gangen har alle som har våget å kjempe fått navnet Mikaelsriddere.Tyske Mikaelisanger på flere trinn

Constanze har jobbet med Mikaelitemaet i sine tyskklasser på mange trinn de siste ukene. Og for oss som har hørt tyske toner ut av vinduene når vi rusler forbi, har det vært gøy å kjenne igjen teamet vi alle er så glade i. Dette er en av sangene barna har lært, og vi håper dere kan få høre den hjemme:


Wenn ich groß bin, wenn ich groß bin, so groß wie die Welt, dann werd ich gewißlich ein Ritter und Held.

Wenn ich stark bin, wenn ich stark bin, so stark wie ein Stier, dann erschlag ich im Walde das Drachengetier.

Und die Erde und der Mond und die Sterne sind dann mein, und die Sonne soll auch für den Rittersmann sein.

(Text von Marianne Garff)


Død er Dragen!


Død er Dragen!

Drept og slagen!

Djerv er den som dreper Dragen!


Vi øver lyden /D/ i 2.klasse - dragen gav oss den.
Morgenfuglene

Morgenfuglene, koret som består av 2. - 4. klasse møtes på basketballbanen bak skolen i morgentimene for å synge sammen. I det siste har det selvfølgelig vært St. Mikaelssanger det har gått i, til glede for store og små:Tre med stor "T" i andre klasse

I andre klasse jobbes den for tiden med bokstaver. Vokalene har en annen kvalitet enn konsonantene, og presenteres ulikt. En av bokstavene og lydene vi har jobbet med de siste ukene er lyden /T/. Vi har først sett på trær på tur, plukket blader fra flere trær, laget avtrykk og tegnet et tre. I dag har vi fått bokstaven T fra treet! Vi har øvd på den riktige måten å skrive en T, og barna er stolte når de kommer hjem med nyervervet kunnskap.

Barna og lærerne "finner" på denne måten alfabetet sammen. Det er ganske så magisk!


Denne uken begynte med tur med hagebrukslæreren Christof, og avsluttet dagen med å plante vårt eget epletre i skolehagen. Alle ble med og la på en håndfull med kompostjord og deretter vannet. Treet skal vi følge med på opp gjennom årstidene og se på over årene vokse seg stort.
Trafikkvaktordning over høstferienOBS! Viktig informasjon om skoleskyssordningen for 1. - 4. trinn

Kjære foresatte 1.-4.klasse,

Vi har mange barn som benytter seg av buss fra skolen i SFO-tiden. Kommunen har nå bedt oss om å informere om kommunens regler rundt dette.

Se vedlagte linker.

De som har rett på busskort ut i fra lang avstand hjem-skole, skal bruke kortet kun til og fra skolen. SFO er derimot et frivillig tilbud, og kommunen dekker ikke skyss til og fra denne ordningen.


De barna som tar buss etter opphold på SFO, bes derfor om å kjøpe vanlige busskort.Vi beklager ulempene dette medfører for enkelte av dere.


Vennlig hilsen

Maria Kvaal (SFO-leder) og Kristin Lervik


Glimt fra dagens feiring!

Det har vært en svært så vellykket feiring i dag! Fra riddermarsjen inn i salen til Mikakaelispillet på scenen, ridderturnering i hagen og flott gjennomførte motsprøver - dagen har vært stor på alle måter. Mange modige elever har feiret seire og triumfer, vi har kost oss med nydelig eplekake og saft, og værgudene var på mirakuløst vis velvillige og lot solen titte frem jevnt og trutt igjennom dagen. Takk for alle nydelige eplekaker og flotte middelalderkostymer - kjære foreldre, uten dere hadde vi ikke fått dette til!

426 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page