top of page
Søk
  • hannevestre9

Fredagsbladet 10 (2023)

Middelalderen i 7. klasse

I 7. klasse er det Middelalderen som er tema. Her smelter fagområdene historie, religion og samfunnsfag sammen, og referanser fra alle tidligere skoleår kommer til nytte. Motiver fra eventyrene, Frans av Assisi og andre helgeners historie i den katolske kirken, bondens liv og strev med naturalhusholdning som er leilendingenes liv, vikingenes herjinger i Irland, gresk og romersk påvirkning i Midt-Østen ved Jesu fødsel, Alexandria med sin lærde kultur fra Alexander den store, Muhammeds lære og virkningene av Islam inn i det som skal bli Europa, Jerusalems betydning for tre store religioner kommer til syne, kristendommen langs de romerske veiene og frem til folkevandringer, føydalsamfunn og riddertid. Sannelig kan det ta pusten fra en med 1000 års historie, men takket være alle grunnsteiner lagt tidligere i skoleløpet kan det bli synlig og sees i sammenheng.


Verdens historie er spekket av elementer som kan gjenfinnes på mikroplan i hvert menneske.

Non scolae, sed vitae disimus, som en klok romer har sagt. "Vi lærer ikke for skolen, men for livet".












Espen som felte Eiketreet

I 2.klasse har har vi i denne ukens hovedfag jobbet med lyden E. Vi har hørt om Espen som felte eiketreet, fjernet berg og hentet frem rennende bekkevann. Vi har malt E, øvd på å skrive E og sydd egne eventyr egg.




Askepop

Elever i 9b ved Steinerskolen Nesodden setter opp skuespillet Askepop!

Lørdag 18. mars kl. 12.00 og kl. 14.00 inviterer elever i 9B til to forestillinger som er åpne for alle. Elevene er selv skuespillere, sangere og musikere, og alt ligger til rette for en kulturopplevelse dere sent vil glemme:

I dette skuespillet møter vi Mille i en Askepott-fortelling. Mille er en ung jente som drømmer om å bli en stjerne på musikalscenen. Veien hennes er ikke lett, men med seg har hun sin gode rock'n'roll-fe, Topper. Hennes onde familie prøver imidlertid å sette kjepper i hjulene for henne, men hjelp fra oven kan kanskje gjøre at hun lykkes og møter kjærligheten på veien? Det blir tragedie, kjærlighet, musikk fra 50- og 60-tallet og mye humor.

Forestillingene starter kl. 12.00 og kl. 14.00. Det er gratis inngang og muligheter til å kjøpe forfriskninger i kafeen vi lager til i foajeen.

Medvirkende: Musikklærer Marita Igelkjøn har ansvaret for sang og musikkinnslag i samarbeid med pianist Natasja Rybak. Marita Ellingsen er ansvarlig for regi og praktisk organisering. Sarah Adland er danseinstruktør og med-regissør Ørjan Skånseng har ansvar for scenelys.


Under ser dere plakatforslagene elevene selv har laget:








Frihåndsgeometri

Klasse 6 A har hatt frihåndsgeometri i 2 uker. De har kost seg med former og begreper som hører til faget. Alle former er gjort på frihånd uten passer eller linjal. Her kommer en liten smakebit. Klassen fortsetter 1 uke til.









Vi trenger Europaller!

I mai får skolen vår besøk av en utvekslingsklasse fra Latvia, igjennom et Erasmusprosjekt. Da skal 7. klasse i en hel uke jobbe sammen med en klasse fra Steinerskolen i Riga, og gjennomføre et stort og spennende prosjekt med oppgradering av uteområdene våre. Planleggingen er i full gang, og elevene har kommet med mange gode og kreative idèer. I den forbindelse trenger vi Europaller! Disse er 1200 mm lange og 800 mm brede. Har du noen liggende, du har lyst til å gi bort? Ta direkte kontakt med vaktmester Rolf på rolf.jelsa@steinerskolen.no



I kveld braker det løs!

Det er fortsatt noen billetter igjen, og vi vil så gjerne se dere alle sammen!

Alle foreldre ved skolen er invitert til en stor foreldrefest fredag 10. mars kl. 19.00 på Hellviktangen.

Vi håper mange vil bli med! Påmelding skjer ved å vippse 150 kroner til tlf. 915 44 982 (Mats). Arrangør er foreldre i 9B, og eventuelt overskudd går til pilegrimstur for klassen. Les mer om Den store foreldrefesten på https://www.facebook.com/events/738074954593640


"Vi er glade for å invitere til fest for alle Steiner-foreldre! Endelig kan du bli kjent med dine med-foreldre, og fullføre alle de avbrutte samtalene. For hvem gjemmer seg egentlig bak ansiktene du har sett når du leverer, på dugnader, på foreldremøter? Hvem er den søte pappaen i 4. klasse og den barske mammaen i 9A?

Vi kan ikke love eurytmi, pentaton-fløytespill eller toving, derimot lover vi velkomstdrikk, snacks, musikk, dans og gode samtaler. "



Hodeluskampanje

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle familier med barn i barnehage- og skolealder til å delta i den nasjonale halvårige aksjonen mot hodelus helgen i uke 10 (11. og 12. mars).


Barn og ansatte ved skoler og barnehager, samt familiemedlemmer bør sjekke seg for lus.

For å bekjempe hodelus er det viktig at så mange som mulig sjekker seg, slik at lus blir oppdaget og behandlet samtidig.


Hvordan sjekke for hodelus?

• Gre håret med en lusekam (kjøpes på apotek).

• Gre hele veien fra hodebunnen til hårspissene.

• Gre i vått hår, da det hemmer lusas bevegelse.

• Balsam kan brukes for å gjøre kjemmingen lettere.

• Tørk av kammen på et papir eller håndkle etter hvert drag og se etter lus. Når eventuelle lus i løpet av få minutter tørker, vil de begynne å bevege seg.

• Grer du i tørt hår, anbefales det å stå bøyd over et hvitt håndkle eller lignende. Da kan man få øye på lus som faller ned fra håret. Her finner du video om hvordan en lusesjekk kan gjøres:





Fant du lus? Slik blir du kvitt hodelus:


Det er tre gode måter:

• Behandling med lusemiddel (kjøpes på apotek). Midler som inneholder virkestoffet dimetikon anbefales. Følg pakningsvedlegget.

• Daglig kjemming av håret med lusekam i 14 dager. Se lenke til instruksjonsvideo ovenfor.

• Klippe håret kortere enn 0,5 cm.


Nyttig å vite

• Barn som har hodelus trenger ikke være hjemme fra skole eller barnehage, men behandling bør komme i gang raskest mulig.

• Hodelus er ikke farlig, men kan bli plagsomt for den som rammes. Noen opplever kløe, mens andre ikke gjør det.

• Hodelus smitter ved hode-til-hode-kontakt, og ikke via luer, kosedyr eller andre gjenstander. Alle kan bli smittet av hodelus, uavhengig av alder, hårtype osv.

• Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet. Det er derfor ikke nødvendig å vaske klær, møbler og bolig.

• Utover lusekampanjen, oppfordrer Folkehelseinstituttet til å sjekke for hodelus en gang i måneden. Oppdager man hodelus, er det viktig å varsle barnehagen/skolen og de nærmeste vennene slik at personer i omgangskretsen kan øke sin sjekking.




Takk til alle som tar lusekammen fatt og sjekker seg denne helgen, sammen kan vi bekjempe hodelusene! Mer informasjon om hodelus, film, quiz og annen informasjon finnes på www.fhi.no/lus



300 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Post: Blog2_Post
bottom of page